Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 17:18

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/anders-bolling-nu-talar-ju-halsoprofeterna-om-vegansk-kost-da-har-vi-ett-problem-osten/

STHLM

Anders Bolling: Nu talar ju hälsoprofeterna om vegansk kost. Då har vi ett problem. Osten.

Foto: Anders Bolling

Nacka Forum 15.46.

Jag skannar av salladerna bakom kafédisken: Granatäpple och sötpotatis, kimchi och jackfrukt, feta och svart ris, feta och rödbeta, falafel och bulgur. På hyllan ovanför står plastmuggar med yoghurt, nej ”soyghurt”, med mango och kokos.

Detta är inte hipsterland, men om vegetariskt är hipster bär snart folk i varenda kranskommun stickade mössor på sommaren, som det ser ut.

Jag kommer att tänka på hur det såg ut i köpekylen på jobbet i slutet av förra veckan: drivor med oköpta skinkmackor. Uppenbarligen föredrog fler än jag ostmacka.

”Vegoalternativen går om kött om tio år”, säger Icas vd i en intervju. ”Det är ingen trend, det är ett skifte.”

Det verkar i alla fall stämma för den här stan. Stockholm har högst andel vegetarianer i landet. Andelen som ”flexar” och skippar köttet en eller ett par dagar i veckan är numera uppe i 40 procent.

Det är som om halva befolkningen sett dokumentären ”The Game Changers”. Om du hör till den andra halvan och har reflekterat bara ett uns över vad vi vanligen stoppar i oss: se den.

I en effektiv och köttig granskning får man möta kraftsportare, kampsportare, vildmarksvakter och diverse andra machokarlar som slutat stoppa djur i munnen. Mest handlar det om hur mycket bättre växtbaserad kost är för kroppen, men andra tunga argument nagelfars också: etiken, miljön, klimatet.

Själv har jag inte ätit kött sedan i februari 1993. Men nu talar ju hälsoprofeterna om vegansk kost, inte vegetarisk. Då har vi ett problem. Osten.

Sojaost är inget vidare. Finns det kokosost?

Anders Bolling är reporter och alltför bekväm för att inte då och då fuska med fisk. Typisk Stockholmsvegetarian, alltså. Läs gärna även hans krönikor om frihet från prylar och om att defragmentera den mentala hårddisken.