Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:20

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/basketkorg-foll-over-flicka-fastighetsbolag-far-bota-en-halv-miljon/

STHLM

Basketkorg föll över flicka – fastighetsbolag får böta en halv miljon

Enligt fastighetsbolaget SISAB besiktigades basketkorgen och stolpen ett halvår innan olyckan och fick då inga anmärkningar. Foto: Polisen

Flickan skadades allvarligt när en basketkorg på en skolgård föll över henne. Nu har den kommunala fastighetsförvaltaren SISAB dömts att betala en företagsbot på 500.000 kronor.

Olyckan inträffade en lördag i oktober 2016 på Olovslundsskolans skolgård i Bromma när den då 13-åriga flickan spelade basket tillsammans med två vänner. När flickan skulle visa sina kompisar hur man dunkar föll basketkorgen och stolpen över henne. Hon träffades i ansiktet och fick omfattande skador.

En släkting till flickan som anlände till platsen strax innan ambulans hade hunnit dit har tidigare berättat för DN att hennes ansikte krossades. Hon fördes till sjukhus tvingades genomgå ett flertal operationer.

Efter olyckan drogs fastighetsförvaltaren SISAB inför rätta. Åklagaren yrkade enligt stämningsansökan på en företagsbot på 800.000 kronor och menade att SISAB inte har gjort tillräckligt för att förebygga olyckan. SISAB är ett kommunalt fastighetsbolag som äger och förvaltar de flesta av Stockholms stads skolor förskolor.

Solna tingsrätt dömer nu SISAB att betala en bot på 500.000 kronor. De ska även betala knappt 60.000 kronor i skadestånd till flickan.

Enligt Solna tingsrätts dom hade stolpen vikt sig åtminstone en gång tidigare. Foto: Polisen

En tidigare skolanställd har vittnat om att stolpen till basketkorgen även vikt sig tidigare, innan olyckan med flickan. Den togs då bort från skolgården, men något senare ställdes den tillbaka efter att ha svetsats i fundamentet. Enligt SISABS dokumentation ska det mycket riktigt ha inträffat en incident. Rätten konstaterar dock att det är ”förvånande att ett så stort bolag som Sisab inte har haft bättre rutiner för dokumentation av skador”.

Ett vittne med sakkunskap i svetsteknik har anfört att det bara var en tidsfråga innan en olycka skulle inträffa med tanke på de rostangrepp som fanns på stolpen.

I domen skriver rätten att det fanns vatten i stolpen vilket innebar att den rostade både inifrån och utifrån. Vattnet kunde komma in i konstruktionen då det saknades ett lock ovanpå stolpen.