Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/centralen-2110-det-ar-da-som-de-riktiga-langpendlarna-rullar-in/

STHLM

Mats J Larsson: Det är då som de riktiga långpendlarna rullar in

Centralen 21.10.

När jag kommer till sovvagnen på nattåget norrut har mina två manliga kupékompanjoner redan lagt sig. En fredagsöl vore väl ändå gott, tänker jag och går mot restaurangvagnen. Men dörren är stängd eftersom tåget ännu inte lämnat Stockholm C.

Bakom mig dyker en kvinna upp, som får en huvudroll under de kommande två timmarna. När dörren öppnas blir vi först att beställa, jag en öl, hon en liten flaska rött.

Vi sätter oss vid samma bord och börjar prata. Som båda uppvuxna i Västerbottens län är det lätt att hitta samtalsämnen.

– Skål, hinner vi precis säga innan ytterligare en kvinna i 40-årsåldern slår sig ner vid samma bord.

Och det är nu det händer. Kvinnorna, båda vindrickare och snusande, visar sig dessutom dela livet som riktiga långpendlare. Den ena, trebarnsmor, berättar om hur hon veckopendlar mellan en by vid Västerbottenskusten och Falun.

– I Umeå finns det inga doktorandpengar till tandhygenister, förklarar hon och lägger in en ny, rejäl prilla.

Hennes pendlande visar sig dock inte vara någonting jämfört med den andra kvinnans regelbundna farande mellan Ö-vik, Stockholm, New York och andra världsmetropoler för ett börsföretags räkning.

– Jag är evigt tacksam för ex-svärföräldrarnas hjälp med sonen, säger hon och plockar fram portionssnusförpackningen.

Snussorter jämförs, det köps mer vin, livets problem och glädjeämnen avhandlas ett efter ett med knakande och spruckna förhållanden – och dröjer inte länge förrän dessa nyligen för varandra okända långpendlare omfamnar varandra under skratt och tårar.

Sittandes intill dessa långpendlarproffs vågar jag knappt andas om mitt särboåkande mellan Nacka och Tullinge (futtiga 24 kilometer).

Med tomt ölglas tackar jag för sällskapet och drar mig tillbaka till herrkupén där det redan andas tungt från över- och mellanslafen.

Mats J Larsson är redaktör för DN Åsikt och jobbpendlar till vardags oftast med cykel. Läs också hans krönika om att var fjärde fordon på cykelbanan numera drivs av el.