Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-26 16:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/dement-miste-alla-tander-ivo-kritiserar-aldreboende/

STHLM

Dement miste alla tänder – Ivo kritiserar äldreboende

Tandvården för den dementa kvinnan på äldreboendet var efter drygt 2,5 år så eftersatt att hon tvingades dra ut alla sina tänder. Detta trots att både anhöriga och tandläkare påtalat problemet. Nu kritiseras boendet av Inspektionen för vård och omsorg.

En närstående har i en anmälan till Ivo påtalat att personalen på äldreboendet i en kommun norr om Stockholm inte hjälpte kvinnan med hennes munhygien mellan åren 2016 och 2018. Kvinnans tandhälsa försämrades gradvis och blev med tiden så dålig att specialisttandvården tvingades dra ut alla hennes kvarvarande tänder i december 2018.

Nu kritiseras vårdgivaren av Ivo. Myndigheten konstaterar att vårdgivaren inte följt rådande rutiner då man inte gjort någon riskbedömning av ohälsa i munnen eller upprättat någon planering för kvinnans munvård.

Ivo påpekar vidare att det vid de tandläkarbesök som kvinnan gjorde så konstaterades det att hennes munhygien var bristfällig. Tandläkare har både skriftligt och muntligt ordinerat hur kvinnans tänder borde skötas om – ordinationer som inte följts på äldreboendet.

Läs mer: Anhöriga larmar om oätlig mat på äldreboende