Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 10:16

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/domd-for-valdtakt-slipper-straff-brottet-preskriberas/

STHLM

Dömd för våldtäkt slipper straff – straffet preskriberas

En då 53-årig man dömdes i hovrätten för våldtäkt på ett lägenhetshotell i Västberga för tio år sedan. Domen meddelades dock nio dagar efter rättegången – och då hade mannen försvunnit. Nu slipper han straffet som har preskriberats.

Den i dag 63-årige mannen kom till Sverige från Irak och fick permanent uppehållstillstånd 2006. Under en period bodde han på ett lägenhetshotell i Västberga. Där frågade han en kvinna om hon kunde hjälpa honom att överklaga ett myndighetsbeslut, eftersom han var så dålig på svenska.

Kvinnan, som också bodde på lägenhetshotellet sa ja, och gick över till mannens rum efter att hon lagat mat åt sina barn.

Enligt kvinnan blev hon våldtagen av mannen – något han förnekar. Inledningsvis hävdade han att de inte haft någon kroppskontakt alls, men polisens utredning visade att mannens dna, i form av sperma, fanns på kvinnans trosor. Då hävdade han att kvinnan mer eller mindre överfallit honom för att få ha sex.

Tingsrätten friade dock mannen från våldtäktsåtalet då man inte ansåg att bevisningen för att det förekommit den typen av våld som åklagaren beskrivit i åtalet höll.

Domen överklagades sedan. Dokument som Nyhetsbyrån Siren har begärt ut visar att mannen var närvarande vid hovrättsförhandlingen.

Hovrätten dömde honom till två års fängelse och utvisning för våldtäkt. Domen meddelades nio dagar efter avslutad förhandling – och då hade mannen försvunnit eftersom han inte frihetsberövades i samband med att rättegången var över.

Sedan dess har det gått tio år – och mannen har ännu inte påträffats. Han är registrerad som ”utvandrad eller överförd till obefintlighetsregistret” av folkbokföringen.

Nu preskriberas hans brott och han kommer att slippa straff – även om han återvänder till Sverige.

Läs mer: Så ska fler våldtäkter klaras upp i Stockholm 

Läs mer: Hundratals fängelsedömda håller sig gömda och slipper undan straff – varje år