Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 09:30

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/fraga-eva-karin-darfor-heter-det-lilla-vasterbron/

STHLM

Fråga Eva-Karin: Därför heter det Lilla Västerbron

Lilla Västerbron kallas bro trots att det inte finns något vatten i sikte. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

DN:s Eva-Karin Gyllenberg svarar på läsarnas frågor om Stockholm.

Hej!

Jag undrar över varför det som tidigare hette Västerbrokopplet officiellt döptes om till Lilla Västerbron i samband med byggena av de nya bostadskvarteren mellan Lindhagensplan och Mariebergsgatan (cirka 2010). 

Eftersom sträckningen från Västerbroplan till Drottningholmsvägen går över land, så är det ju över huvud taget inte en bro, utan en viadukt. Och det var väl strängt taget inget fel med det tidigare namnet? Jag undrar också om denna sträckning är lika gammal som Västerbron eller om den tillkom senare.

Vänliga hälsningar Martin Wottle (granne med Lilla Västerbron)

Svar: Jag håller med om att det är lite konstigt att det kallas bro när det inte finns något vatten under. Om du tittar på den ”riktiga” Västerbron går den till ganska stor del ovan ”jord” (typ Långholmen), men bortsett från detta var Västerbrokopplet aldrig något officiellt namn. Det hette – hur konstigt det än kan låta – Västerbron från Hornstull ända bort till Drottningholmsvägen fram till 2006. Från 1935 då Västerbron invigdes är kanske bäst att tillägga. 

Sedan 2006 är Lilla Västerbron fastställt som officiellt namn. Långt innan dess var det ett namn i det som brukar kallas folkmun.

Lilla Västerbron vid Rålambshovsparken. Foto: Eva-Karin Gyllenberg

Kristian Rosengren, lantmätare på stadsbyggnadskontoret, säger att det har funnits andra namn på förslag.

 – Det är lite intressant att veta att namnberedningen förutom namnet Västerbron på hela brosträckningen också föreslog namn på ”delbroarna”, Mälarbron över Riddarfjärden och Pålsundsbron över Pålsundet, säger Kristian. 

Varför blev det inte så?

 – Efter lite funderande kom man fram till att det var onödigt med ”delnamn” och till slut valde man att se de olika delarna som ”en enda trafikteknisk enhet” och kalla den Västerbron.

 Kristian Rosengren vet för övrigt att berätta att namnet Västerbron inte kom till efter ett förslag från namnberedningen. Nej, det var folkmun som var upphov till namnet även då.

Läs fler frågor här