Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 22:07

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/har-begravs-18-ariga-ndella-jack/

STHLM

Här begravs 18-åriga Ndella Jack

I avvaktan på att männen tar farväl vid kistan följer kvinnorna ceremonin på avstånd, i enlighet med traditionen. Foto: Roger Turesson

18-åriga Ndella Jack sköts till döds av misstag när okända gärningsmän försökte mörda hennes nyblivne make.

På onsdagen fördes hon till sin sista vila. Många sörjande hade samlats – och på plats var även ett stort antal poliser som fruktar ytterligare attacker mot maken.

Strax innan lunchtid på onsdagen samlas flera hundra personer på Storkällans begravningsplats i Älta öster om Stockholm för att ta ett sista farväl av 18-åriga Ndella Jack. Med jämna mellanrum spricker det grå molntäcket upp och septembersolen skiner plötsligt över de samlade.

På plats är den närmaste familjen, men också annan släkt, vänner och ett stort antal bekanta från 18-åringens hemort Fisksätra. Ceremonin är värdig och går mycket lugnt till, och ledd av en imam hjälper de närvarande männen till med att sakta ösa jord på kistan sedan den har sänkts ner i jorden. 

Uppslutningen på Ndella Jacks begravning var stor, och mängder av människor från 18-åringens hemort Fisksätra deltog i ceremonin. Foto: Roger Turesson

Närvarande är också den man i 35-årsåldern, som i somras gifte sig med Ndella Jack. Han befann sig i den lägenhet i Råcksta där 18-åringen blev träffad av kulregnet när en okänd person avlossade ett automatvapen mot ett fönster – och maken bedömdes snabbt vara den verkliga måltavlan vid tillfället.

Vid ett nytt väpnat angrepp mot honom på söndagen – den gången i ett lugnt bostadsområde i Sickla – träffades två män av kulor som av allt att döma även denna gång var riktade mot mannen i 35-årsåldern. 

Poliser med förstärkningsvapen var utplacerade i skogen runt begravningsplatsen för att säkra området. Foto: Roger Turesson

Under hela ceremonin är polisens närvaro ytterst tydlig. En helikopter hänger i luften en bit bort och runt den öppna gräsytan där Ndella Jack precis har sänkts ner i jorden står flera poliser posterade. I skogsområdena runt området syns ännu fler poliser. Flera har tunga skyddsvästar och är beväpnade med k-pistar.

En stund senare berättar pappan Pa-Modu Jack att hans första reaktion var ren chock när han hörde vad som hade hänt hans dotter. 

– Första gången jag hörde att hon hade avlidit så ramlade jag ner på golvet. Jag var kvar där i två minuter. Jag accepterade det, men det kändes inte som vanligt längre, säger Pa-Modu Jack till DN kort efter begravningen. 

Pa-Modu Jack. Foto: Roger Turesson

Han har en central position i rummet där begravningskaffet serveras. Hela tiden ringer hans telefon och olika släktingar och vänner vill visa sitt deltagande i sorgen. Pa-Modu Jack är nedstämd men verkar samtidigt balanserad. Tidigare har han berättat att hans roll har varit att försöka trösta de andra i familjen, bland annat Ndella Jacks systrar. 

Men när han själv fick beskedet var reaktionen en annan. 

– Jag var så chockad. Jag visste ingenting. Jag tänkte gå och jobba. Jag ringde mitt jobb och sa: ”Någonting har hänt. De har dödat min dotter.” Men sen tänkte jag gå till jobbet, säger han och berättar att arbetsgivaren sade bestämt nej när de hörde att han ville till jobbet. 

Pa-Modu Jack berättar att han fick beskedet från Ndella Jacks nyblivne man. 

– Han berättade att han försökte rädda hennes liv men att han inte kunde det. Jag började tänka, vad hände? säger Pa-Modu Jack. 

När Ndella Jacks yngre syster började ta in det faktum att 18-åringen hade dött blev det också ett sätt för Pa-Modu Jack att känslomässigt förstå att Ndella Jack inte fanns kvar längre. 

– När jag hörde henne fråga om det var sant att Ndella verkligen är död så blev jag ledsen. Då började jag gråta, säger han. 

Ndella Jacks familj, släkt och närmaste vänner turades om för att hedra den bortgångna 18-åringen. Foto: Roger Turesson

Uppslutningen på begravningen understryker ytterligare det som ett stort antal personer har berättat om Ndella Jack: Hon hade berört många människor och var en välkänd och uppskattad person i Fisksätra. Pa-Modu Jack betonar också Ndella Jacks stora engagemang i samhället och vilja att göra gott. 

– Hon ville bli socialarbetare, polis, och skådespelare. Hon var mycket samhällsintresserad, säger han. 

Ingen har ännu gripits för mordet på Ndella Jack.