Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:15

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/ida-yttergren-jag-ser-henne-besegras-av-anorexin-utan-att-jag-gor-nagot/

STHLM

Ida Yttergren: Jag ser henne besegras av anorexin, utan att jag gör något

Stockholm 07.17.

I morse såg jag henne igen. Var hon inte i ännu sämre skick än sist? Kinderna gravt insjunkna. Sjukdomen har stulit nästan allt kroppsfett. Att följa den unga kvinnans löprundor på morgnarna är som att bevittna hur någon berövar sig sitt eget liv. 

Sist jag ställdes inför en situation som kunde fått samma utgång visste jag precis vad jag skulle göra. Då var det tydligt, akut. Vi som såg händelseförloppet på tunnelbaneperrongen den sena söndagskvällen agerade snabbt i tyst samförstånd. De inblandade samhällsfunktionerna fungerade enastående. Inom två-tre minuter var polis och psykiatri på plats och tågen på gröna linjen stod stilla. 

Men hur gör man när det akuta läget saknas, även om det är uppenbart att det är just akut? I krislägen litar jag på att välfärdssystemet – oftast – fungerar som det ska. Men i ett sådant här fall är jag inte lika säker. Nu finns heller inget tyst samförstånd mellan oss andra som ser den unga kvinnan långsamt besegras av anorexin. 

Jag har funderat på om jag kan närma mig henne, lära känna henne litegrann. Men om hon redan får hjälp är det förmodligen en usel idé att lägga sig i. Själv hade jag nog blivit rasande om det var jag som var sjuk. Samtidigt plågas jag av tanken på att det kanske finns något jag kan göra, utan att jag gör det. 

Ida Yttergren är reporter på DN Ekonomi och tar tacksamt emot vägledning. Var går gränsen mellan civilkurage och att inskränka på någons privatliv? Läs även hennes krönikor om obemannade snabbkassor eller om det bakvända i stressdämpande metoder som yoga och meditation.