Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 03:50

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/jarfalla-erbjuder-anhorig-familj-krisstod-efter-flygkraschen-i-iran/

STHLM

Järfälla erbjuder anhörig familj krisstöd efter flygkraschen i Iran

Honamik Samavatian förlorade sin mamma och Mohammadhadi Ahmady förlorade sin storasyster när Mitra Ahmady från Järfälla omkom i flygkraschen i Teheran. Foto: Eva Tedesjö

Mitra Ahmady, 46, från Järfälla omkom i flygkraschen i Iran. I en artikel i DN riktade hennes anhöriga kritik mot samhällets brist på stöd och hjälp. Nu har Järfälla kommun erbjudit familjen krisstöd.

Honamik Samavatian, 18, berättade i en intervju med DN om saknaden efter sin mamma Mitra Ahmady, 46, som förolyckades i flygkraschen i Teheran. 

Tillsammans med sin morbror, Mohammadhadi Ahmady, vittnade hon också om hur familjen saknar stöd i den svåra situation de hamnat i. Varken Utrikesdepartementet, polisen, kommunen, kyrkan eller någon annan samhällsinstitution har kontaktat familjen och erbjudit hjälp och stöd. 

UD förtydligade i artikeln att det är kommunens uppgift att erbjuda krisstöd.

Per Rydén, kommunikationschef på Järfälla kommun, skriver i ett mejl till DN att kommunen för en vecka sedan fick information från UD om att en kvinna i Järfälla fanns bland de döda. Uppgiften om vem det var kunde dock inte lämnas ut, eftersom det rådde osäkerhet om anhöriga var underrättade eller inte. Kommunen försökte – efter medieuppgifter om att kvinnan var lärare – ta reda på vem det rörde sig om genom att mejla kommunens rektorer. Men ingen hade någon uppgift om kvinnans identitet. 

– Det var först genom artikeln i DN vi fick namnet på den omkomna. I artikeln kunde vi också läsa namnen på den omkomnes närmast anhöriga, en vuxen dotter och en bror. Under tisdagskvällen var kommunens socialförvaltning i kontakt med familjen för att erbjuda krisstöd, säger säkerhetschef Alexander Rajsic.

Eva Ullberg (S), oppositionsråd i Järfälla kommun, säger i en kommentar till DN att Socialdemokraterna i Järfälla kommer att kräva en översyn av stödet till kommunens invånare vid en kris. 

– Det kan inte vara så att människor ska behöva förlita sig på media för att få stöd. Kommunen måste ha verktygen för att jobba uppsökande vid allvarliga händelser, säger hon.