Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 01:32

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/larmet-stockholm-behover-tusentals-blodgivare-infor-jul/

STHLM

Larmet: Stockholm behöver tusentals blodgivare inför jul

Blodcentralerna i Stockholm har ett stort behov av blodgivare inför jul och nyår Foto: Marcus Ericsson/TT

Stockholms blodcentraler larmar om brist på blodgivare och ser också att blodlagren just nu är oroväckande låga.

– Vi hoppas att många nya och befintliga blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Region Stockholm i ett uttalande.

Blodcentraler runtom i landet larmar om flera blodgivare. Situationen är värst i Stockholm där 7.000 blodgivare behövs inför jul- och nyårshelgerna. 

– Det har varit stor åtgång på blod de senaste veckorna, och blodlagren är tommare än önskvärt. Vi hoppas att många nya och befintliga blodgivare har möjlighet att besöka oss inför jul, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Region Stockholm. 

En anledning till att det behövs extra mycket blod inför jul och nyår är för att allt färre blodgivare ger blod under långhelger och semesterperioder. Samtidigt har blod ett hållbarhetsdatum på sex veckor. Därför är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare. En enskild händelse, som exempelvis olycka, kan påverka blodlagren snabbt.

– Genom att ge blod ger du en annan människa chansen att må bättre och i många fall är det skillnaden mellan liv och död, säger Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig i Region Stockholm och talesperson för GeBlod ett uttalande.

Blodet används bland annat vid cancerbehandlingar, kroniska sjukdomar, svåra förlossningar, operationer och till för tidigt födda barn, enligt region Stockholm. 

– Många vill ge blod men upplever att tiden inte räcker till, kanske särskilt så här inför jul. Därför är det glädjande att många arbetsgivare uppmuntrar sin personal att ge blod på arbetstid. Det är den bästa julgåvan man kan ge, säger Karolina Blom Wiberg.

Skåne är en annan region som har oroväckande låga blodlägren. Där vill blodcentralerna att minst 5.000 blodgivare vänder sig till dem med blod. Även i Göteborg efterlyser regionen efter minst 3.000 blodgivare. Östergötland, Västerbotten, Örebro och Uppsala är också regioner vars blodlager behöver fyllas på med blod.

Läs också: Akut blodbrist i Stockholm – operationer kan ställas in

Läs också: Stockholmare sämst på blodgivning – skyller på stress