Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:48

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/malin-nordgren-jag-insag-att-chaufforen-sag-mig-som-en-virrig-tant/

STHLM

Malin Nordgren: Jag insåg att chauffören såg mig som en virrig tant

Bolinders plan 17.45.

Jag vet inte om det bara är en slump, eller om det handlar om schemaändringar eller trafikomläggningar. Men de senaste månaderna har jag varit med på innerstadsbussar som kört fel fler gånger än under alla mina många tidigare år som daglig bussresenär i Stockholm – sammanlagt.

Det har till exempel handlat om 61:an som från Drottningholmsvägen svängt vänster in på Sankt Eriksgatan i stället för höger. Eller om 3:an som glatt fortsatt Odengatan fram mot Odenplan i stället för mot Torsgatan.

Chaufförerna brukar snabbt själva upptäcka sina misstag, och med känsloyttringar någonstans på skalan mellan gapskratt och ilskna kraftuttryck vända bussen så fort det finns möjlighet. Ibland hinner någon irriterad passagerare före och påpekar felkörningen.

Mig gör det inget. Jag sitter kvar och känner mig god och tolerant. Bussförarna i stan är ett hårt prövat släkte och jag har sällan så bråttom att några extra minuter spelar någon roll.

Fast lite bråttom hade jag häromdagen, då jag bytt till 3:an söderut vid Landstingshuset. När jag slet mig från Wordfeud i tron att jag var i trakterna av Riddarhuset såg utsikten väldigt, väldigt fel ut. Vi närmade oss Bolinders plan när jag stegade framåt i bussen och ansträngde mig för att inte låta beskäftig: ”Oj, nu har vi visst kommit lite fel”. Chauffören tittade lite medlidsamt på mig. ”Vart ska du då?”. Insåg att han såg mig som en virrig tant. Såg hållplatsskylten utanför och insåg att han hade rätt i det – jag befann mig på 54:an.

Malin Nordgren är redaktör för Insidan och väljer alltid bussen när hon kan. Läs också hennes krönikor om vemod på Södermalm och om butikslarmens förunderliga oförutsägbarhet.