Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 09:38

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/malin-nordgren-nagra-timmar-senare-kommer-angern-mormors-glas/

STHLM

Malin Nordgren: Några timmar senare kommer ångern. Mormors glas!

Kungsholmstorg 14.45.

Hon hade svårt att välja i skoaffären, min dotter. Med stor vånda tvekade hon länge mellan två par tills hon till slut pressades att bestämma sig

I sängen på kvällen grät hon otröstligt. Hon tyckte så synd om de skor som blivit lämnade på hyllan, efter att ha fått uppleva hoppet om att bli köpta. 

Försäkringar om att de var jätteglada över att få stanna kvar hos sina kompisar gick inte hem. 

Jag var likadan som liten. Ett tidigt men tydligt minne är hur jag vände om på väg hem från skolan för att rädda ett av mig övergivet godispapper som låg och kände sig ratat i en papperskorg.  

Dottern är vuxen nu och jag tror att det går betydligt bättre för henne än för mig när det gäller att frigöra sig känslomässigt från ting. Men även jag har bättrat mig. Framför allt har jag bestämt mig för att inte skaffa nya grejer som det kommer att bli smärtsamt att göra sig av med. Jag har fullt upp med att minska på det jag redan har.

Loppmarknader är alltså inget för mig. Så det är bara av en slump som jag en kylig söndag hamnar på Kungsholmstorg och säsongens sista loppis där. Jag tittar knappt på borden. Ändå ser jag dem – glasen. Mormors glas. Lite bulliga, speciella dricksglas, säkert vanliga på sin tid men jag har inte sett sådana sen mormor levde. Så står jag där och fingrar. Men tänker ”nej, det är ju så här jag inte ska göra”. Går snabbt vidare utan att fundera mer på saken. 

Några timmar senare kommer ångern. Mormors glas! Tänk om det till och med var min mormors glas. Och jag bara lät dem stå kvar där i kylan.

Malin Nordgren är redaktör för Insidan och lever med en stor mängd ouppackade flyttkartonger. Läs också hennes krönikor om vemod på Södermalm och om att bli betraktad som en virrig tant på bussen.