Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 17:22

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/misstankt-for-vapenstold-pa-regeringskansliet-slappt/

STHLM

Misstänkt för vapenstöld på regeringskansliet släppt

Rosenbad. Foto: Magnus Hallgren

Den vakt som i helgen anhölls misstänkt för att ha stulit vapen från regeringskansliet har nu släppts. 

Han är fortfarande misstänkt men nu på den lägre misstankegraden.

Det meddelade åklagaren Lucas Eriksson på tisdagseftermiddagen.

Under söndagen anhölls en vakt på regeringskansliet på sannolika skäl misstänkt för stöld och grovt vapenbrott efter att vapen försvunnit från regeringskansliet. 

På tisdagseftermiddagen meddelade kammaråklagare Lucas Eriksson att mannen har släppts. Mannen är fortfarande misstänkt men nu på den lägre misstankegraden, skäligen misstänkt. 

– Den misstänkte är släppt. Han är fortfarande misstänkt men det fanns inte tillräckliga skäl för häktning. Bland annat beroende på att det fanns fler som haft möjlighet att stjäla det här vapnet. 

Finns det fler misstänkta i nuläget? 

– Nej. Men man tittar förstås brett på vilka som haft möjlighet att göra det.

Mannen, som hördes med sin advokat under måndagen, nekar till brott.

Det pågår sedan tidigare en förundersökning om stöld av sex pistoler och specialammunition som stulits inne på Regeringskansliet. En anmälan som kom in den 25 oktober. Polisen utreder om det kan finnas en koppling mellan stölderna.

Vilket samband ser du mellan den här vapenstölden och den tidigare? 

– Det är samma typ av objekt och samma plats. I övrigt kan jag inte uttala mig om eventuella samband, säger åklagaren. 

Regeringskansliet har varit mycket återhållsamma i sina kommentarer om det som skett. 

”Hur säkerhetsarbetet i regeringskansliet är utformat och organiserat går vi inte in på av säkerhetsskäl. Rent generellt så har myndigheten ett kontinuerligt säkerhetsarbete där vi anpassar arbetet och vidtar säkerhetsåtgärder utifrån löpande bedömningar”, skrev Ulrika Langels, presskommunikatör på regeringskansliet till DN på måndagen. 

Rosenbad, där statsministern normalt huserar, är just nu stängt för ombyggnad och verksamheten har flyttat till byggnader i närheten. Utredningen omfattar hela regeringskansliets nuvarande och tidigare lokaler, enligt polisen.  

Texten uppdateras.