Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 03:37

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/oklart-motiv-bakom-explosionen-pa-ostermalm/

STHLM

Oklart motiv bakom explosionen på Östermalm

Förödelsen efter detonationen på Östermalm blev omfattande. Foto: Mickan Palmqvist

Explosionen på Östermalm har av polisen beskrivits som den kraftigaste som någonsin ägt rum i Stockholmsområdet. Ännu är ingen gripen för dådet men polisen går nu bland annat igenom övervakningskameror från området för att söka spår.

– Den tekniska undersökningen visar att detonationen ägde rum utanför entrén, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

DN Text

Explosionen som inträffade natten mot måndagen på Östermalm i centrala Stockholm orsakade stora skador i hyresfastigheten. Åsa Ulving, en boende, har tidigare berättat för DN att alla lägenhetsdörrar i entréplan var borta när hon och hennes familj tagit sig ner och att de fick vada genom bråte.

– Alla dörrkarmar också. Och hissdörren var borta. Och precis innanför entrén, ovanför källaren var det ett stort hål i golvet. Ungefär en meter brett, säger Åsa Ulving. 

De boende har sedan de tvingades fly i sina nattkläder inte kunnat bo hemma och det är ännu oklart när de får komma hem igen.

Marie Atmer som är vd för hyresvärden GA fastigheter säger dock att arbetet går snabbt framåt. Nya dörrar är på plats och de många krossade fönstren håller på att bytas.

– Jag hoppas att det blir klart så snart som möjligt, men säkerheten måste gå före. Vi måste vara säkra på att det är helt säkert att flytta in innan vi inleder det arbetet, säger Marie Atmer.

Ett stort antal fönster krossades vid explosionen. Foto: Mickan Palmqvist

Ingen har ännu gripits för dådet där polisen säger att det var en ren lyckträff att ingen skadades. Polisen vet ännu inte mot vem eller vad attentatet var riktat – om målet var en specifik boende eller själva fastigheten. Man går nu bland annat igenom övervakningskameror i området efter spår.

– Vi jobbar brett och förutsättningslöst för att försöka ta reda på varför det här hände, säger Towe Hägg på Stockholmspolisen.

Den tekniska undersökningen visar nu att detonationen ägde rum utanför entrén till huset, inte inne i själva trapphuset.

Fram till på fredag pågår en trygghetsskapande insats på platsen. Poliser är där dels för att svara på frågor, men även för att ta emot tips.

– Vi är intresserade av alla tips. Det är inget specifikt vi söker utan om man sett något i området innan detta skedde eller samma natt så ber vi att man hör av sig. Man behöver själv inte avgöra om det är av intresse, det är bättre att man hör av sig så får vi bedöma det, säger Towe Hägg.

Har du ett tips att lämna – kontakta polisen på 114 14.

Läs mer: Polisen: ”Gärningsmännen tänker nog inte mycket på vilka det drabbar”