Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 10:13

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/oppositionen-riktar-tuff-kritik-mot-budgeten-otydlig-och-innehallslos/

STHLM

Oppositionen riktar tuff kritik mot budgeten: ”Otydlig och innehållslös”

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) är kritisk mot det grönblå styrets budget för 2020. Foto: Roger Turesson

För lite pengar till förskolan, låga mål kring bostadsbyggande och ojämlik fördelning av resurserna. Oppositionen i Stockholms stad riktar hård kritik mot styrets budget.

– Det är ett dokument för ökad segregering, säger oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S). 

Flera oppositionspartier i staden anklagar budgeten, som styret beskriver som ”stram”, för att vara alltför präglad av besparingar.

Oppositionsborgarråd Karin Wanngård (S) anser att det är ett för stort fokus på Stockholms innerstad, vilket leder till ökad segregering. Hon kallar budgeten för ”otydlig och innehållslös”.

– I en budget på 45 miljarder så finns det inte ett enda större förslag, säger hon.

Hon lyfter fram problem som att unga halkar efter i skolan och rekordmånga skjutningar.

– Det saknas inte direkt utmaningar, men uppenbarligen är det slut på idéer. Tyvärr står partierna så långt ifrån varandra i centrala frågor att man inte klarar att göra det som behövs, säger Karin Wanngård.

Ett område som både S, Fi och V kritiserar är pengarna till förskolan, där schablonbeloppet höjs med en procent 2020 - vilket är den lägsta höjningen på flera år. Oppositionsborgarråd Clara Lindblom (V) anser att styret inte lever upp till det de utlovar om att prioritera kärnverksamheterna.

– Det här kommer att leda till kraftiga nedskärningar i förskolan med större barngrupper som följd. Som mamma till ett litet barn som ska börja på förskolan nästa år blir jag uppriktigt oroad, säger Clara Lindblom.

Sverigedemokraterna och gruppledaren Peter Wallmark anser att för mycket resurser läggs på cykeltrafik i det han kallar ”kriget mot bilismen”.

– Vi menar att alla trafikslag ska ges utrymmet, även om vi prioriterar kollektivtrafiken, säger han.

Peter Wallmark saknar också ett svar på hur majoriteten ska hantera stadens idrottshallar och badhus, som han säger har ett eftersatt underhåll motsvarande flera miljarder. Dessutom riktar han kritik mot styrets trygghets- och våldsförebyggande åtgärder.

– 9 miljoner till avhopparverksamhet som nästan ingen använder sig av, samt hembesök hos småbarnsfamiljer för att förhindra kriminalitet. Bättre att lägga pengarna på verksamma åtgärder för att få slut på våldet och dödandet.

Feministiskt initiativ anser att budgeten framför allt slår mot ”mammor i fattigdom”, det framhåller gruppledaren Sissela Nordling Blanco.

– Vi ser att fler kvinnor i dag befinner sig i arbetslöshet, hemlöshet och att våldet mot kvinnor har ökat. Att i det läget minska ambitionerna för bostadsbyggandet och tvinga förskolor, äldreomsorg och socialtjänst till nedskärningar är en felprioritering. Det finns ingen naturlag som säger att Stockholm måste banta, utan det handlar om en ovilja till omfördelning.

Både V, Fi och S kritiserar att det inte byggs fler bostäder. Lindblom lyfter fram att styrets mål om 70.000 nya bostäder till 2025 är 10.000 lägre än det rödgrönrosa styrets mål var.

 – Man ombildar hyresrätter och låter inte våra kommunala bostadsbolag bygga nytt, det kommer att förvärra en redan svår situation med trångboddhet och en osäker andrahandsmarknad där många far väldigt illa, säger Clara Lindblom.