Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 21:15

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/personran-okar-i-sollentuna-eskalerande-problem/

STHLM

Personrån ökar i Sollentuna: ”Eskalerande problem”

För en dryg vecka sedan rånades och misshandlades några unga killar i Sollentuna. Foto: Jonas Lindkvist

En våg av personrån har drabbat Sollentunaområdet. Enligt polisen är det ett problem som ökat i området de senaste åren. DN har träffat några unga killar som rånades och misshandlades i Sollentuna en sen novemberkväll.

– Det märktes att de egentligen inte var ute efter att stjäla saker. Målet var ju faktiskt bara att slå, säger en av tonåringarna, som blev både sparkad och slagen. 

För en dryg vecka sedan attackerades och rånades några killar i tonåren, som var på besök i Sollentuna, av en grupp yngre män. 

– De sa att vi ”skulle prata” och att jag skulle ge dem min väska, berättar en av dem för DN. 

Vi träffar två av killarna tillsammans med deras föräldrar i centrala Stockholm. Den där novemberkvällen befann de sig i Sollentuna för att hälsa på en vän som bor där. 

– Vi hade tänkt spela spel, säger den ena.

– Så såg vi att affären stängde om tjugo minuter och ville köpa lite läsk. Vi hade ju inte förväntat oss att den där kvällen skulle sluta på det sättet, fyller i den andra i.

Flera av den senaste tidens rån har skett vid, eller i nära anslutning till, pendeltågsstationerna. Här en bild från Norrvikens station. Foto: Jonas Lindkvist

Strax före tio på kvällen passerar de tre killar, som de uppfattar är i deras egen ålder eller något äldre. Plötsligt känner en av tonåringarna, som går längst bak, att någon tar tag i hans väska. Han tvingas lämna den ifrån sig. 

Men gärningsmännen nöjer sig inte där. Han kommer inte längre än två meter innan de ger sig på honom igen, denna gång genom att ta tag i hans luvtröja. Nu vill de ha hans plånbok också. 

– Så jag lämnar över den – och då kommer första slaget. Sedan matas det på ganska mycket mot ansiktet. De pausar för att även ta min mobil, som jag lämnar över och försöker sedan gå därifrån, för jag tänkte att nu måste det vara klart. Men de får tag i mig igen och säger ”vi är inte klara med dig än”. 

Tonåringen får ta emot flera sparkar och slag av förövarna. Hans vänner vet inte hur de ska agera. De vill hjälpa sin kompis, samtidigt som de är rädda att själva råka illa ut. 

– Jag tänkte ”händer det verkligen, vill de här grabbarna verkligen starta bråk med oss?, säger den andra killen som DN träffar. 

De vädjar till förövarna att sluta, säger att de inte vill ha något bråk. Då vänder sig förövarna mot en annan i gruppen. Han får ett hårt knytnävsslag rakt mot framtänderna. 

Till slut lyckas de ta sig därifrån efter att ha blivit jagade en kort bit. 

Den av dem som fick ta emot ett slag rakt på munnen orkar inte vara med när vi ses. Hans framtänder trycktes in och han fick spendera nio timmar på akuten, följt av ett besök hos akuttandläkare dagen därpå. 

– Det är ännu för tidigt att säga om hans tänder går att rädda, förklarar hans mamma.

Bara i år har polisen fått in 61 anmälningar om personrån i Sollentuna. I fjol anmäldes 39 fall i samma område. DN har tidigare rapporterat att polisen undersöker samband mellan brotten. 

Vi hade en våg av mopedrån i Sollentuna under sommaren, där vi sedan grep ett par personer som nu är dömda för några av de brotten. Så vi klarade upp en del av dem. Nu ser vi en ny ökning under hösten. Det är lite tidigt att säga om de brotten hänger ihop eller inte, säger Martin Wallin på Sollentunapolisen.

Bara i år har polisen fått in 61 anmälningar om personrån i Sollentuna. I fjol anmäldes 39 fall i samma område. Foto: Jonas Lindkvist

Sista helgen i oktober inträffade två personrån i Sollentuna, ett i Norrviken och ett i Rotebro. Där rånades och misshandlades offren, ett av dem blev skuret i benet. 

Många av personrånsfallen i Sollentuna saknar en misstänkt gärningsman. Men efter det senaste personrånet i Sollentunaområdet som begicks söndagen den 3 november kunde fyra personer gripas, varav två nu sitter häktade. Enligt polisen är de misstänkta mellan 15 och 18 år gamla.

– Nästa steg i utredningen blir att titta på om de här personerna kan kopplas till andra personrån som skett under hösten, säger Martin Wallin. 

De unga killarna berättar lugnt och sansat om händelserna den där kvällen. Samtidigt har det sakta men säkert börjat gå upp för dem vad de varit med om, och de har börjat omvärdera om de verkligen är så trygga som de tidigare känt sig. 

Enligt Martin Wallin på Sollentunapolisen är det vanligt att polisen ser ett kluster av liknande brott längs en tunnelbane- eller pendeltågslinje. Foto: Jonas Lindkvist

– Jag börjar höra mer och mer om kompisar som blivit rånade. Det behöver inte vara så sent ens, det räcker med att det är mörkt, säger en av killarna.

Föräldrarna till de unga killarna är också oroliga, och upprörda.  

– Man tänker, ska barnen inte kunna gå ut längre? Vad leder det här till? Varför låter vi detta accelerera? Det blir som ringar på vattnet, från oroliga barn till oroliga föräldrar, och sedan andra runtomkring. Så växer rädslan i samhället, säger en av mammorna. 

Enligt Martin Wallin är det vanligaste att det är unga personer som begår personrån, då jackor, plånböcker och mobiltelefoner tillgrips. Ofta är även brottsoffren unga.

– Mellan 15 och 25 år är ett normalt åldersspann vid den här typen av brott. Och likaså ser det ut så när det gäller de rån vi har haft under hösten, säger han. 

Upplever du att situationen har blivit värre över tid?

– Definitivt. Personrån är ett väldigt eskalerande problem som belastar vår organisation. De är komplexa att utreda och vi lägger en betydande resurs på den här typen av brott. 

Om gärningspersonerna säger Martin Wallin att de ofta är hemmahörande i närområdet där brotten sker. Till exempel är det vanligt att polisen ser ett kluster av liknande brott längs en tunnelbane- eller pendeltågslinje. Det mönstret syns även gällande personrånen i Sollentuna. Majoriteten av brotten har skett vid, eller i nära anslutning till, pendeltågsstationerna. 

Norrviken Station. Foto: Jonas Lindkvist

Föräldrarna är överens om att tonåringarna hittills blivit väl bemötta av polisen och tycker att det känns som att de tar fallet på allvar. Men de känner sig inte lika säkra med vad eventuella kommande rättsprocesser kan komma att innebära. 

– Även om förövarna är under 18 år vill man ju att det ska få någon slags konsekvens, så att de ungdomar som gör sådant här förstår hur allvarligt det är, säger en annan av mammorna. 

– Det behöver finnas fler verktyg i den juridiska verktygslådan, fyller en annan mamma i. 

– Det finns inte tillräckligt med alternativ för de som dömer ut påföljder i våra domstolar. Att slå in någons tänder och sparka på någon som ligger ner, utan att få ett kännbart men rimligt straff sänder helt enkelt fel signaler till både förövare och offer. 

Läs mer: Föräldrar går samman när mopedrån mot unga ökar i Sollentuna