Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 14:58

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/pistoler-ska-ha-stulits-ur-skap-pa-rosenbad/

STHLM

Pistoler ska ha stulits ur skåp på Rosenbad

Rosenbad i centrala Stockholm. Foto: Magnus Hallgren

Pistoler och specialammunition ska ha stulits ur ett skåp inne på Regeringskansliet, rapporterar Dagens Juridik. 

Vapenstölden polisanmäldes den 25 oktober, uppger polisen för DN.

Vapnen ska ha stulits ur ett låst vapenskåp. De förvarades där för att kunna användas av Regeringskansliets skyddsvakter i de fall säkerhetsnivån måste höjas, som exempelvis vid en terrorattack.

Enligt uppgifter till Dagens Juridik rör det sig om sex Glock-pistoler och 300 patroner av specialammunition, så kallad halvmantlad expanderade ammunition.

Polisen bekräftar för DN att det har kommit in en anmälan om händelsen: 

”En polisanmälan kring denna händelse gjordes 25/10. Ärendet handläggs av enheten för grova brott vid polisområde City i polisregion Stockholm. Förundersökningen leds av en åklagare. Frågor om säkerhetsrutiner på regeringskansliet hänvisar Polismyndigheten till regeringskansliet”, skriver Nadja Jaber vid polisens nationella mediecenter i ett mejl till DN. 

Även Regeringskansliet bekräftar senare på eftermiddagen att en polisanmälan har gjorts: ”Vi har fått information om att vår leverantör av bevakningstjänster har gjort en polisanmälan. Frågor får ställas till bevakningsföretaget eller till polisen”, skriver Ulrika Langels, presskommunikatör vid Regeringskansliet till DN. 

Mejlet till DN fortsätter: ”Regeringskansliet tar alltid frågor om säkerhet på stort allvar. Myndigheten har ett kontinuerligt säkerhetsarbete där vi anpassar arbetet och vidtar säkerhetsåtgärder utifrån löpande bedömningar.”

Kammaråklagare Lucas Eriksson uppger att han inte har några kommentarer om ärendet, men bekräftar att han har hand om det. 

– Jag är förundersökningsledare för en stöld på Regeringskansliet, men där är det stopp, säger han med hänvisning till att han inte vill säga mer om ärendet.

Enligt uppgifter till Dagens Juridik ska personal ha sökt igenom Regeringskansliet utan att finna vapnen, men vem som har tagit dem, och hur många som haft tillgång till skåpet, är oklart.

Jens Granath, marknadskommunikationschef på Securitas som har ansvaret för skyddsvakterna på Regeringskansliet, berättar i ett mejl till DN att han inte kan kommentera uppgifterna:

”Det objekt du nämner är av sådan typ att sekretessreglerna inte ens medger några generella resonemang från vår sida. Vi kommer således inte att kommentera några uppgifter”, skriver han i mejlet. 

Även Säkerhetspolisen (SÄPO) har informerats om händelsen, myndigheten ansvarar inte för det yttre skyddet av Regeringskansliet men man arbetar bland annat med att skydda exempelvis riksdagsledamöter.

– Vi ansvarar för närskyddet av våra skyddspersoner men jag kan inte kommentera det enskilda ärendet, det är polismyndigheten som hanterar det, säger pressekreteraren Sofia Hellqvist.

Myndigheten vill inte uttala sig om huruvida den misstänkta stölden kommer påverka deras rutiner. 

– Vi kan inte prata om de skyddsåtgärder vi tar, det görs hela tiden och kontinuerligt en hotbedömning, som kan röra en enskild aktivitet, person eller händelse, säger Sofia Hellqvist.