Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/polisen-och-kronofogden-gjorde-insats-i-pirathamn/

STHLM

Polisen och kronofogden gjorde insats i pirathamn

Kronofogden gjorde tillsammans med polisen en insats i den olovliga hamnen i Minneberg. Här kontrolleras ramnumret på en cykel. Foto: Magnus Hallgren

När kronofogden kom till ”pirathamnen” i Minneberg på måndagsmorgonen hade flera av de olovligt förtöjda båtarna redan gett sig iväg. Myndigheternas katt-och-råtta-lek med båtägarna fortsätter nu på andra platser i Stockholmsområdet. 

– Det är som någon form av jättelikt Tetris, säger kommunpolisen Matti Rönnqvist om situationen. 

Kronofogdens besked till personerna som har förtöjt sina båtar utan tillstånd vid Minneberg i västra Stockholm gav resultat. Flera av båtarna var redan flyttade när myndigheten tillsammans med polis och en entreprenör skulle ta bort den olovliga hamnen klockan 9 på måndagsmorgonen. 

– Egentligen är det bara tre båtar kvar här nu. De andra är borta. En båt var på väg när vi kom i dag på morgonen, säger Ann Sundberg, kronoinspektör vid kronofogden. 

När DN befinner sig på platsen är en större båt med flera personer ombord på väg ut från land. Det står klart att båten har vissa problem med styrningen. 

– Vi hade kontakt med polisen och det såg ut som att de skulle lyckas att ta sig iväg, säger Ann Sundberg.

Kronofogden meddelade via lappar att en insats planerades på måndagsmorgonen. Foto: Magnus Hallgren, Magnus Hallgren

Måndagens insats offentliggjordes på onsdagen i förra veckan när kronofogden satte upp lappar på de båtar som hade lagt till i området olovligen. Enligt Matti Rönnqvist, kommunpolis i lokalpolisområde Vällingby, har flera av båtarna som under flera månader har legat i Minneberg tidigare legat i Årstaviken, där en uppmärksammad rivning av den så kallade pirathamnen genomfördes i september

– Som mest var det väl en sju-åtta båtar här. Det var efter sommaren. Men den här båten har legat här väldigt, väldigt länge, säger han och syftar på den större båten som med nöd och näppe lyckas ta sig ut från land. 

Flera personer har vittnat om fenomenet med att båtar flyttar runt från ställe till ställe och lägger till olovligen tills de uppmanas att flytta. Denna manöver, som beskrivits som en katt-och-råtta-lek där myndigheterna tvingas ta nya formella beslut baserade på de nya omständigheterna för varje nytt ställe det gäller, är välkänd även hos polisen. 

– Det är som någon form av jättelikt Tetris. Man behöver egentligen ta ett helhetsgrepp på det här. Det håller ju inte, som det är nu. Det kostar ju både pengar och annat, säger Matti Rönnqvist.

Kronofogden hade gett en entreprenör i uppdrag att ta bort de otillåtet förtöjda båtarna och få bort bråte och skräp från stranden. Foto: Magnus Hallgren

Han lyfter fram problemen med att de aktuella båtarna i nästan samtliga fall saknar ordentliga toalettsystem och andra nödvändigheter. Personerna som har båtarna använder dem också i många fall bara för att sova på, och är troligen i många fall att jämföra med hemlösa. 

– Jag tror inte att de skulle motsätta sig hjälp för att få slippa bo så här. Det är ett problem, men någonstans måste man ha ett mänskligt synsätt på det. Det här är ju inget semesterliv de lever, säger han. 

De båtar som på måndagsmorgonen hade lämnat Minneberg observerades vid flera andra ställen i Stockholm. Det finns ingen fullständig förteckning över var båtar är otillåtet förtöjda på samma sätt som i Minneberg, men enligt Matti Rönnqvist finns det troligen flera tiotals båtar som används på detta sätt. 

– Jag skulle gissa på 50 båtar. Egentligen är det ett litet problem på ett sätt. Men det kostar ändå rätt mycket pengar att hantera det här, säger han. 

Läs mer: Ny illegal hamn börjar ta form i Bromma

Läs mer: Insats vid Pirathamnen ledde till protester från boende