Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:51

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/s-om-forlossningsvarden-blagrona-skjuter-ifran-sig-personalansvaret/

STHLM

S om förlossningsvården: ”Blågröna skjuter ifrån sig personalansvaret”

Talla Alkurdi (S). Foto: Socialdemokraterna

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm skjuter ifrån sig det personalpolitiska ansvaret för förlossningsvården. Det anser oppositionsregionrådet Talla Alkurdi (S).

– För att säkra tillgången på barnmorskor måste regionen jobba aktivt, säger Talla Alkurdi.

I en intervju i DN berättar Andrea Wirén, barnmorska på Danderyds sjukhus, om sin arbetsmiljö, där hon under sommaren då läget inom förlossningsvården varit mycket ansträngt, stundtals haft ansvar för tre födande kvinnor samtidigt. I ett brev till sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L) beskriver hon en pressad arbetsmiljö, men får vänta på svaret från Starbrink, som anser att det handlar om ”arbetsmiljöfrågor som chefen bör hantera”. Samtidigt uppger Starbrink att hon inte upplever att det är platsbrist i Stockholms förlossningsvård.

– Den blågröna majoriteten skyller ifrån sig det personalpolitiska ansvaret när det krisar. Region Stockholm har fått många miljoner i statsbidrag, men för att säkra tillgången på barnmorskor och få erfarna att stanna måste regionen även jobba aktivt, till exempel med arbetstidsmodeller, säger Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd. 

Andrea Wirén vittnar, liksom många andra barnmorskor och verksamhetschefer, om att sommaren varit extra ansträngd för att det saknas barnmorskor, då många barnmorskor lämnat förlossningsvården. Mer än en halv miljard i statliga bidrag till förlossningsvården som Region Stockholm har fått sedan 2017 har hittills bara gett ett tillskott av sju barnmorskor, som DN berättat. 

Under perioden januari-juni 2019 har 120 kvinnor i Stockholm tvingats lämna regionen för att föda i en annan region, på grund av platsbrist. Under hela förra året skedde 128 förlossningar i en annan region.

– Det här beror ju på att det varit en ansträngd sommar. Jag tycker att barnmorskornas bild går hand i hand med siffrorna. Det här kräver krafttag på olika håll, och de blågrönas ansvar är väldigt tydligt, säger Talla Alkurdi. 

Sverigedemokraterna i Region Stockholm refererar till DN:s rapportering om att bemanningen på regionens förlossningskliniker ökat framför allt genom rekrytering av annan personal än barnmorskor. För att ta itu med det ansträngda läget uppger SD att partiet vill vända sig till dem som faktiskt arbetar inom förlossningsvården, och skapa politik efter deras önskemål. 

– I stället för att förbättra arbetsvillkoren för barnmorskorna har man anställt mer vårdpersonal utan barnmorskelegitimation till förlossningsavdelningarna, i den region där det föds flest barn i hela Sverige. Vi anser att detta är ett misslyckande, säger Gabriel Kroon (SD), i en skriftlig kommentar.

I den sjukvårdsbudget för Region Stockholm som SD arbetar med går flera förslag i linje med Barnmorskeförbundets, som max 80 inskrivna gravida per barnmorska inom mödravården, och en barnmorska per födande kvinna. 

– Om vi ska kunna förbättra situationen i förlossningsvården måste vi lyssna på dem som känner den bäst, säger Gabriel Kroon.

Läs mer: Förlossningen på S:t Göran hade kunna öppna ett år tidigare