Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/skottland-har-gjort-eget-vagval-i-sjukvarden/

STHLM

Skottland har gjort eget vägval i sjukvården

”Vi hade prövat marknadsmodellen under 18 år, och den fungerade inte bra i Skottland”, säger Dave Watson. Foto: Magnus Hallgren

När Stockholms sjukvård går på knäna har skotten Dave Watson från brittiska fackförbundet Unison bjudits till Stockholm. För Skottland har gjort ett annorlunda vägval för offentlig sjukvård och orienterat sig bort från marknadstänkandet. 

– Vi har prövat marknadsmodellen – det var ineffektivt och dyrt, säger Dave Watson. 

Det är tankesmedjan Arena idé som bjudit in skotten Dave Watson till Stockholm för att presentera ett annorlunda sätt att organisera skattefinansierad sjukvård. Han verkar glatt överraskad. 

– Vi brukar snarare se Skandinavien som förebild, och snegla på er. Jag är inte direkt van vid det omvända, säger Dave Watson.

Han tycks bara vagt ha klart för sig att han landat i en region som just nu brottas med stora problem inom sjukvården. Där anställda har slagit larm om stora patientsäkerhetsrisker som en följd av trängsel på akutmottagningarna då det fattas vårdplatser på grund av personalbrist. Samtidigt har hundratals läkare och undersköterskor varslats om uppsägning

– Oj, det skulle faktiskt aldrig hända i Skottland. Vi har gjort klart för de anställda i NHS, National Health Service, att vi vill att ni medverkar när vi ställer om systemet, men vi försäkrar att ni kommer att få behålla era jobb, säger han.

Dave Watson, som har sin bakgrund i den brittiska fackliga organisationen Unison, berättar att han bjöds in att medverka som sakkunnig när NHS i Skottland skulle göra ett omtag i slutet av 90-talet. Det fanns då en bred politisk majoritet för att orientera sig bort från marknadstänkande.

– Vi hade prövat marknadsmodellen under 18 år, och den fungerade inte bra i Skottland. Skottland är ett litet land, med ett antal rad mindre städer. Då finns det normalt sett bara ett sjukhus i varje stad – varför skulle man vilja att ett amerikanskt vårdbolag driver det? 

Att söka samförståndslösningar var en ny erfarenhet, även för facket. 

– Tidigare hade vi många konflikter, och det var på sätt och vis en lättare hållning även för facket – att alltid vara emot. Nu var vi i stället tvungna att närma oss ledningen, för att hitta lösningar. 

En uttalad målsättning har varit att involvera de vårdanställda i beslut som angår dem. 

– I stället för att som tidigare anlita konsulter för enorma summor vände vi oss till de anställda, för att exempelvis utforma vårdavdelningar och ambulanshallar – det blev både bättre och billigare. 

En grundförutsättning för NHS i Skottland är att vård ska ges enligt behovsprincipen, där den med störst behov ska få vård först, liksom att offentliga medel inte ska finansiera vinsterna hos privata bolag. 

– Vi har väldigt olika utgångspunkter, framför allt har befolkningen i Skottland en mycket sämre hälsa än i Sverige. Men det finns också likheter – Sverige är ett litet land, och jag tror att det går att lära av varandra.

Det finns stora variationer inom ramen för ett offentligt finansierat system, där Region Stockholm är den region i Sverige, som med ett 40-tal vårdval och införande av den konsultdrivna managementmodellen värdebaserad vård, drivit privatiseringen längst. Organisationsmodellen bygger på en stark tilltro till konkurrens, som mellan vårdgivare driver kvalitet i sjukvården.

– Vår erfarenhet är inte att konkurrens driver kvalitet. Tvärtom – 15 års erfarenhet visade att det var otroligt ineffektivt – och dyrt, säger Dave Watson och understryker att han inte är emot konkurrens som drivkraft i alla avseenden.

Dave Watson deltog i arbetet med att lägga om vården – bort från privatisering. Foto: Magnus Hallgren

Han exemplifierar med hur hans dotter kvällen innan valde restaurang i Stockholm med hjälp av en söktjänst på nätet – ett förhållandevis lätt val, då utbudet är stort och det är lätt att rata den restaurang man är missnöjd med. Men sjukvården fungerar inte så, säger Dave Watson och utfärdar en varning. 

– Konkurrens bygger på att du har ett val och det finns ett överskott, men när skattebetalarna står för finansieringen, så kan du inte bygga sjukhus som står tomma för att du ska ha ett överskott – det blir otroligt ineffektivt. Samtidigt finns det ett begränsat antal medarbetare som kan arbeta i vården och till skillnad från restauranger kan du inte öppna och stänga sjukhus över en natt, säger Dave Watson.

– Vi hade också märkt svårigheter med att sprida bra exempel – best practice – med många privata aktörer som konkurrerar med varandra, för varför ska de dela med sig? Nu har vi en öppnare atmosfär. 

DN har nyligen avslöjat att patienter med privat sjukvårdsförsäkring får vård snabbare än vanliga patienter som kommer från regionerna, trots att medicinsk prioritering ska gälla. 

I Skottland är andelen privata vårdgivare liten, men Dave Watson lyfter ett problem med två parallella system med offentliga och privata vårdgivare, och exemplifierar med läkare som arbetar för både den privata och offentliga vården. 

– Det är ett upplägg som ger ett incitament till att göra den offentliga vården mindre attraktiv. Om läkaren träffar en patient på sjukhuset kan han ta emot patienten på den privata kliniken veckan efter. Det blir en anledning att faktiskt se till att det är långa väntetider i den offentliga sjukvården.