Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:51

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/stockholm-ska-mer-an-halvera-mangden-kott-i-skolmaten/

STHLM

Stockholm ska mer än halvera mängden kött i skolmaten

Mängden kött i maten på skolor och äldreboenden i Stockholm ska mer än halveras. Foto: Carl Bredberg

Stockholm har skrivit under en matdeklaration för klimatsmart mat som begränsar köttintaget till 16 kilo per år. Det innebär mer än en halvering av köttet i skolmaten och äldreomsorgen.

– Vi är fast beslutna om att minimera stadens livsmedelsrelaterade klimatpåverkan, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

På klimattoppmötet C 40 i Köpenhamn har Stockholm nu skrivit under en Good Food Cities deklaration för att maten i stadens verksamheter ska vara klimatsmart till 2030.

Den innebär bland annat att maten i skolor och omsorg ska följa den så kallade Planetary health dieten som presenterades tidigare i år av Eat Lancet-kommissionen. Den klimatsmarta dieten betyder att man bara får äta 16 kilo kött och 90 kilo mejeriprodukter per person och år. Det innebär mer än en halvering av det genomsnittliga köttintaget. Enligt Världsnaturfonden äter svensken i snitt 50-55 kilo kött per person och år.

– Bara i Stockholm serverar vi mat till mer än 160.000 elever i stadens skolor. Att vi skriver under denna visar på att vi tänker framåt för att genom de verktyg vi har ha en så liten klimatpåverkan som möjligt i stadens verksamheter, säger Anna König Jerlmyr (M) finansborgarråd i ett pressmeddelande.

Mer vegetariskt är att vänta för äldre och skolbarn. Foto: Nicklas Thegerström

Deklarationen betyder att stadens matstrategi nu måste skrivas om med tydliga vegetariska mål och köttbegränsningar. Stockholms stad förbinder sig också att halvera andelen matsvinn och avfall till 2030.

– Större mängd vegetarisk mat och mindre matsvinn kommer minska vår klimatbelastning. Ställer vi om på rätt sätt kan vi få bra mat, bli friskare och samtidigt drastiskt minska påverkan på miljö- och klimat, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd.

Du har tidigare sagt nej till köttfria dagar, varför har du ändrat dig?

– Jag tycker att köttfri dag rent kommunikativt riskerar att bara skapa schismer. Jag tycker att det är viktigare att vi talar om att servera hälsosam mat. Vi har haft mål om att ha mer ekologisk mat och nu ska vi även ta fram ett klimatmål för kött.

Kommer köttet att minskas successivt fram till 2030?

- Vi ska nu se över matstrategin, men det vegetariska utbudet ha ju fullkomligt exploderat och många försöker redan nu dra ned på köttet både av klimat och hälsoskäl. Jag tror att vi måste jobba mer med att förbättra maten och göra den både godare och mer hälsosam, då kan vi också minska på svinnet.

Ryker mjölken nu också?

– Nej, den ryker faktiskt inte, mjölken kommer att finnas kvar. Men det är många som redan i dag väljer annan dryck till maten. Det kommer att bli olika kostråd för exempelvis barn och äldre som har olika behov. Äldre behöver mer protein och äta oftare.

Du har fått kritik för att lova saker i Köpenhamn som du inte har velat lova i stadshuset, som att utlysa klimatnödläge?

– Vad jag sade i debatten i våras var att om man ska utlösa klimatnödläge måste man också vidta skarpa åtgärder, annars blir det bara tomma ord. Nu deklarerar vi globalt klimatnödläge tillsammans med över 90 länder och åtgärder som vi måste vidta, säger Katarina Luhr.

Läs mer: Äldreborgarrådet: Rör inte de äldres kött - det är inte värdigt 

Läs mer: Stockholms största gymnasium väljer bort rött kött 

Läs mer: Stockholm och C40-städerna utlyser globalt klimatnödläge