Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/stockholms-raketgator-har-har-priserna-stigit-mest/

STHLM

Stockholms raketgator – här har priserna stigit mest

”Bakom de generella siffrorna kan det vara väldigt stora variationer mellan olika områden och gator”, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. Foto: Magnus Hallgren

Långsjöängen i Österåker är den gata som procentuellt ökat mest i pris i länet de senaste två åren – 32 procent. Det visar en kartläggning från Fastighetsbyrån. När det kommer till prisökningar i kronor toppar Nockebyvägen i Bromma listan, där har kvadratmeterpriset ökat med 12.225 kronor på två år.

Efter Långsjöängen följer Elmsta Udde i Norrtälje med 31 procent, Skepparvägen i Nykvarn med 30, Mölnbovägen i Södertälje med 28, samt Bragevägen i Haninge med en ökning på 27 procent.

– Man tittar ofta på prisstatistik på riks-, läns- och kommunnivå. Men bakom de generella siffrorna kan det vara väldigt stora variationer mellan olika områden och gator. De största prisökningarna ser man främst på gator i områden med lägre prisnivåer och på relativt nya bostadsrättsmarknader, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Fastighetsbyrån har även tittat på vilka gator som haft störst ökning av kvadratmeterpriset i kronor. I Stockholms län dominerar Stockholms kommun listan. Sju av tio av de gator med högst värdeökning ligger i Stockholm. 

Listan toppas av Nockebyvägen i Bromma där kvadratmeterpriset ökat med 12.225 kronor på två år. För en bostadsrätt på 100 kvadratmeter motsvarar det en prisökning på över 1,2 miljoner. 

På andra plats ligger Västerled i Bromma med 11.019 kronor, följt av Gyllene Hästens Torg i Solna med 9.736 kronor, Sofielundsplan i Johanneshov, med 9.605 kronor, samt Swedenborgsgatan på Södermalm med en prisökning på 9.429 kronor.

– Några av faktorerna som kan ha påverkat prisökningen för exempelvis Strömfallsvägen i Åkersberga kan dels vara nyproduktionspriser i närområdet, samt det attraktiva läget med närhet till såväl ett nytt handelsområde som Åkersberga centrum i kombination med bra kommunikationer, säger Fredrik Hellström, fastighetsmäklare på Fastighetsbyrån i Åkersberga. 

Det även vara nyproduktionen i närområdet som banat väg för prisökningen som syns i förhållande till Långsjöängen, där det främst rör sig om bostadsrätter mitt på Ljusterö, menar Fredrik Hellström.

Läs också: Här har priset på bostadsrätter ökat mest

Var har du råd att bo? Testa och få svar direkt i DN:s Bostadsguiden