Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 10:19

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/tuffaste-budgetlaget-jag-har-upplevt/

STHLM

”Tuffaste budgetläget jag har upplevt”

Region Stockholm som bland annat ansvarar för sjukvård och kollektivtrafik har presenterat sin budget för 2020. Foto: TT & DN

Det var med varningar om hårdare tider som det blågröna styret i Region Stockholm under onsdagen presenterade sin budget för 2020.

– Det är det tuffaste budgetläge jag upplevt under mina år, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Bakgrunden är den vikande konjunkturen och regeringens proposition om skatteutjämning, som väntas bli dyr för regionen. 

– Det nya ekonomiska läget gör att vi måste prioritera och satsa på det allra viktigaste. Det är en stram budget, säger Anna Starbrink (L).

Inom kollektivtrafiken fortsätter utbyggnaden av tunnelbanan och busstrafiken att vara en stor kostnad. 

– Det är en kraftig utbyggnad. När det gäller busstrafiken kommer vi lägga 200 miljoner kronor årligen under de kommande åren, säger Miljö- och kollektivtrafikregionrådet Tomas Eriksson (MP)

I budgeten räknar det blågröna styret med att öka kollektivtrafikens intäkter med runt 280 miljoner kronor mellan 2019 och 2020, bland annat genom en höjning av priset för SL:s månadskort. Vid årsskiftet 2020 höjs priset med 40 kronor. Därefter kommer priset höjas med 20 kronor både under 2021 och 2022. 

Trots att budgeten är pinfärsk har höjningen redan väckt reaktioner.

– Jag har full förståelse för de som tycker att höjningen är tuff. Men det är samtidigt nödvändigt för att klara den utbyggnaden vi gör i kollektivtrafiken. Hade det funnits andra sätt att lösa det här hade vi valt dem, säger Tomas Eriksson.

Regionen kommer också att fortsätta arbetet med att byta ut hissar och rulltrappor i kollektivtrafiken.

När det gäller vården ligger ett stort fokus både på att utveckla husläkarmottagningarna och den fortsatta digitaliseringen.

– Vi genomför en stor investering i nya journalsystem och nya modernare verktyg som vi redan påbörjat under 2019 Det är en viktig fråga som kommer ta flera år att genomföra, säger Anna Starbrink.

Satsningen ska underlätta samarbetet mellan olika aktörer inom vården genom att förbättra hanteringen av journaler.

Det ekonomiska läget ställer också krav på vården att bli effektivare.

– Dels handlar det om en vardagseffektivisering, dels måste man minska de administrativa kostnaderna. Men vi måste också se till att patienter hittar rätt i vården redan från början. Det sparar mycket pengar, säger Anna Starbrink.

I våras varslade Karolinska universitetssjukhuset 550 anställda inom verksamhetens administration. Anna Starbrink utesluter inte att fler sjukhus kommer att behöva varsla administrativ personal i framtiden.

– Det kan bli aktuellt. Sjukhusen måste ta sig an den här budgetutmaningen och se över sina verksamheter för att anpassa sig efter den kostym man har, säger hon.

Hon lyfter också fram att regionen har problem med att patienter inte dyker upp till bokade tider. Över 2.100 operationer ställdes på grund av att personer uteblev eller avbokade sent under 2018. Därför vill det blågröna styret utreda en höjning av avgiften för den som uteblir vid läkarbesök.

– Det kostar oss mycket pengar i dag, ungefär 1.000 kronor per besök. 2018 blev kostnaden totalt 500 miljoner.

Skattesatsen ligger oförändrad i budgeten, som totalt uppgår till 108 miljarder kronor.

Läs mer: Stockholms stads budget presenteras: ”Stramare tider” 

 

 

 

 

.