Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 13:38

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/unga-man-frias-for-mordforsok-pa-vaktare-i-arsta/

STHLM

Unga män frias för mordförsök på ordningsvakter i Årsta

Två ordningsvakter besköts när de färdades i sin bil i Årsta. Åklagaren kallade händelsen för ett angrepp på samhället. Nu frias tre unga män för mordförsöket på vakterna.

DN Text

Det var den 12 april i år som två ordningsvakter avvisade två ungdomar som rökte cannabis på Årsta torg i södra Stockholm. 

När vakterna lämnade torget i sin bil, strax innan klockan fem på eftermiddagen, besköts de plötsligt med ett skarpladdat vapen. Kulan gick in genom förardörren och träffade en av vakternas byxor.

Misstankarna riktades snart mot de unga männen, 17 och 19 år gamla, som vakterna hade avvisat strax innan skottlossningen. 

De unga männen är sedan tidigare kända som en del av ett gäng som spridit skräck i området, ett gäng som var orsaken till att ordningsvakterna och andra aktörer just denna kväll befann sig i Årsta för att prata med medborgare om situationen i området.

I ett källarförråd, som de unga männen hade haft tillgång till, påträffades vapnet som använts vid skjutningen. På olika platser i förrådet fann man också dna från de unga männen och en av deras vänner

De åtalades alla för försök till mord, men när domen föll i Södertörns tingsrätt på fredagen friades de från brottet.

”Sammanfattningsvis är den utredning åklagarna presenterat i stora delar förenlig med åklagarnas hypotes och gärningsbeskrivningen i målet. Utredningen utesluter dock inte att det gått till på något annat sätt. Samtliga tilltalade ska därför frikännas helt i denna del”, skriver rätten i domen.

Tingsrätten anser att det är bevisat att de unga männen någon gång innehaft vapnet men att det är omöjligt att säga att de hade med vapnet att göra just den 12 april.

Nyligen besköts två väktare i Rinkeby. Den ena väktaren träffades i båda benen och fördes till sjukhus, den andre klarade sig utan fysiska skador. Väktaren arbetade på uppdrag av ett fastighetsbolag för att bland annat bevaka källarutrymmen och trapphus så att inte obehöriga vistas där. Händelsen utreds som försök till mord och ingen är ännu gripen.

Fackförbundet Transport införde skyddsstopp efter händelsen då området ansågs för farligt att arbeta i för väktare. Skyddsstoppet hävdes under torsdagen.