Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/ungdomar-i-husby-stallde-politiker-till-svars/

STHLM

Ungdomar i Husby ställde politiker till svars

Melissa Kefela, 11, och Liana Issak, 12 tycker att det är bra att politiker kommer till Husby. ”Folk kan få svar på sina frågor och göra så att andra mår bättre och är tryggare. Och man vet att man kan skapa en förändring och inte bara stanna hemma”, säger Liana Issak. Foto: Dennis Ylikangas

Frågor om skola och bostäder dominerade när stockholmare fick ställa oppositionsborgarråden till svars. Måndagskvällens Town hall meeting i Husby samlade människor i blandade åldrar.

– Jag tycker det är jättebra att de kommer hit, säger 11-åriga husbybon Melissa Kefela.

Drygt 60 personer samlades i Folkets Husby på måndagskvällens evenemang. Det var den tredje omgången av samtalsserien Town hall meeting, arrangerad av stiftelsen The global village, där politiker bjuds in för att svara på frågor ställda av medborgare.

Denna gång var det oppositionsborgarrådens tur och frågorna kretsade kring skola, bostäder och trygghet. 

Kvällens yngsta frågeställare var husbyborna Melissa Kefela och Liana Issak - 11 respektive 12 år gamla. De är engagerade i organisationen Unga örnar, där de fått höra om kvällens evenemang.

”Framför allt behöver vi poliser som känner folk här, som är lokalt förankrade och som syns även när det inte hänt något” sa Clara Lindblom (V). Foto: Dennis Ylikangas

De berättar om hur de känner sig otrygga när mopeder kör snabbt och nära dem när de leker. En gång hörde de dessutom skott när de var ute och spelade basket och kände sig tvungna att springa hem.

De undrar: vad kan politikerna göra för att de ska känna sig mer trygga?

Karin Wanngård (S) tackar för den viktiga frågan och säger att om hon hade fått styra Stockholm hade hon lagt mer resurser på stadsdelsnämnderna och deras förebyggande arbete.

– Jag hade också lagt mer resurser på förskola och skola så att man kan arbeta med de barn som är på glid. 

Hon talar också om vikten av att anpassa bostadsområden på ett sätt så att områdesborna känner sig trygga, genom bland annat belysning och anpassning av gång- och cykelstråk.

Karin Wanngård (S) tror att områdesbornas förslag är viktiga när politiker ska besluta kring trygghetsåtgärder. Foto: Dennis Ylikangas

– Medborgardialog är det viktigaste i detta – att människor själva kommer med förslag som man sedan genomför, säger Karin Wanngård.

Clara Lindblom (V) säger att kriminaliteten är en nationell kris, som politikerna måste förstå drabbar allas barn och får dem att känna sig otrygga. Förutom de förebyggande åtgärderna säger hon att poliser är viktigt.

– Framför allt behöver vi poliser som känner folk här, som är lokalt förankrade och som syns även när det inte hänt något.

Melissa Kefela och Liana Issak säger att de tycker det är väldigt bra att politikerna kommer till Husby.

– Det var bra att hon sa att polisen inte bara ska vara här när det händer något, utan hela tiden. Då lär de känna området och vet när något händer, säger Liana Issak. 

Melissa Kefela håller med, men säger att hon inte förstod allt av svaret och att politikerna borde kunna förklara lite bättre. Att kunna få ställa frågor till politiker tror hon är viktigt.

– Alla har en röst och de ska kunna använda den. Det spelar ingen roll var man bor, alla kan göra skillnad, säger Melissa.

”Varje gång man pratar om skolan säger man ”vi satsar mer pengar”. Men vi vill inte ha mer pengar – vi vill ha en haverikommission”, sa Haji Farah. Foto: Dennis Ylikangas

Järvaprofilen Haji Farah var på plats och ville veta hur oppositionsborgarråden resonerar kring skolan.

– Varje gång man pratar om skolan säger man ”vi satsar mer pengar”. Men vi vill inte ha mer pengar – vi vill ha en haverikommission. Vi vill ha människor som är ansvariga – eller stänga skolor, som man gjorde i Rosengård och flytta barnen till innerstaden.

Emilia Bjuggren (S) svarade att utbildningsminister Anna Ekström (S) är väldigt tydlig – segregationen måste minskas för att problemen i skolan ska kommas åt.

– Vi måste kunna styra vilka friskolor som får etablera sig och, som du säger, ibland lägga ner skolor där vi vet att vi inte kommer kunna nå bra resultat. Utbildningsministern har vädjat till de andra partierna i riksdagen att rannsaka sin politik och se till att vi får en majoritet så vi får lagar som gör att kommunen kan ta ansvar fullt ut. 

Bild 1 av 2 Brandon Sekitto undrar vilka politikernas förslag är för att motarbeta rasism och diskriminering.
Foto: Dennis Ylikangas
Bild 2 av 2 ”Det är väldigt bra med sådana här samtal och dialoger eftersom det minskar glappet mellan förtroendevalda och vanliga medborgare” säger Akram Yasin Abdulrahman, som undrade vad politikerna hade för förslag gällande skolor i vissa utsatta områden.
Foto: Dennis Ylikangas, Dennis Ylikangas

En annan åhörare, Brandon Sekitto, frågade politikerna om de läst afrofobirapporten och vilka konkreta åtgärder de formulerat för att arbeta mot sådana problem.

– Den har en väldigt stor koppling till det ni nämner – att satsa på utbildning och få tillgång till jobb och så vidare. Kort är det så att jag som afrosvensk får en mindre avkastning, om vi skulle ha samma jobb, du och jag, sa Brandon Sekitto.

Sissela Nordling Blanco, gruppledare för Feministiskt initiativ i Stockholm, säger att afrofobirapporten är viktig eftersom den synliggjorde hur livschanserna skiljer sig åt beroende på vilken hudfärg någon har. Hon berättar att det under förra mandatperioden, när Fi var med och styrde, bland annat infördes ett råd och kansli för mänskliga rättigheter. Hon beklagar att det nya styret tagit bort detta.

Sissela Nordling Blanco (Fi) lyfte bland annat vikten av mer jämställd och jämlik stadsplanering. Foto: Dennis Ylikangas

– Rådet och kansliet jobbade specifikt med arbete mot rasism. Vi gick med i ett europeiskt nätverk som förpliktigar till tio punkter, bland annat samarbete med civilsamhälle och att lyfta frågor om rasism i skolan. Vi införde också frågor i medborgarundersökningen kring om man upplever sig diskriminerad. 

Läs mer: ”Hur ska folk som bor här att känna sig delaktiga?”