Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/sthlm/vapenaffaren-gick-snett-nu-star-fyra-man-infor-ratta/

STHLM

Vapenaffären gick snett – nu står fyra män inför rätta

De fyra pistolerna hittades i en träningsväska på adressen när polisens gjorde husrannsakan. Foto: Polisen

En vapenaffär skulle göras upp i en fastighet på Reimersholme. Men något gick snett, fyra skott avlossades på gatan utanför. Under torsdagen inleddes rättegången mot fyra män som åtalats för bland annat grovt vapenbrott. Om någon av dem avlossade skotten har polisen inte kunnat bevisa.

En skuldsatt, tidigare kriminellt belastad man i 45-års åldern säger i förhör med polisen att han fick ett erbjudande han inte kunde motstå: mot att han skaffade fram köpare till fyra pistoler och levererade desamma skulle han bli kvitt delar av sin skuld.

Den dag det var dags, den 11 april i år, mötte han upp tre män på en adress på Reimersholme. Med sig hade 45-åringen en väska där han förvarade vapnen.

Vad som sedan hände är i stor utsträckning höljt i dunkel, även för polisens utredare.

Klart är att skottlossning utbröt på gatan utanför fastigheten och att polisen hittade fyra hylsor på gatan. Klart är också att inget av de vapen som skulle ingå i affären användes vid skottlossningen.

Vittnen såg hur ett flertal män, oklart hur många, befann sig på gatan där skottlossningen inträffade. Några av dem försvann sedan bort i bil, några andra till fots.

Samma kväll grep polisen en 62-årig näringsidkare som hade ett kontor på adressen. I samband med husrannsakan på kontoret togs de fyra vapnen i beslag. I ett kassaskåp hittade man också guld, kontanter och ett skuldebrev på 1,1 miljoner – pengar som den gripne näringsidkaren var skyldig en namngiven man i 40-årsåldern. Polisen kunde, efter slagningar i sina egen system och med hjälp av underrättelseuppgifter, sätta såväl bilar som personer i samband med det så kallade Södertäljenätverket.

Fyra pistoler togs i beslag efter att en skottlossning utbrutit på Reimersholme i april. Vapnen skulle säljas, inget av dem användes vid skottlossningen. Foto: Polisen

Tolv dagar senare återvände 45-åringen till adressen. Han skulle, enligt egen uppgift, ta tillbaka de vapen han lämnat där. Han kände då inte till att vapnen redan tagits i beslag av polis. När han inte hittade dem hotade han en person som befann sig på kontoret. Bråk uppstod och polis tillkallades. 45-åringen greps.

Polisen lyckades sedan, via övervakningskamerorna, identifiera några av dem som var på plats den 11 april. Deras berättelser om vad som hänt går dock isär och överensstämmer dåligt med vad som syns på filmerna.

Efter den tekniska undersökningen av vapnen kan dock tre av dem bindas till de beslagtagna vapnen. En av dem är den först gripne näringsidkaren, en annan är den person som enligt skuldbrevet lånat ut 1,1 miljon till honom och den tredje säger att han bara är en bekant som råkade vara där av en slump.

De tre männen åtalas för grovt vapenbrott och för att de ”gemensamt och i samförstånd befattat sig med vapnen”. Om de tre var de faktiska köparna har inte kunnat klarläggas.

En av de fyra pistoler som togs i beslag - inklusive ett magasin som innehöll 10 patroner. Foto: Polisen

Mellan raderna framgår att näringsidkaren tidigare kan ha varit utsatt för utpressning, men samtliga involverade är mycket förtegna. Polisen har inte kunnat klarlägga vare sig motiv eller bakgrund till det inträffade – man har heller inte fått någon klarhet i skottlossningen. Utredningen om försök till mord pågår fortfarande.

Vad gäller 45-åringen åtalas han för rån och försök till grovt vapenbrott – trots att han själv erkänt befattning med vapnen redan den 11 april. För det har man dock inte hittat någon stödbevisning.

Rånet och försöket till grovt vapenbrott består i att han den 23 april genom hot försökt tvinga till sig de fyra skjutvapen som polisen redan hade tagit i beslag. Av förhören med 45-åringen framgår att han använts som en mellanhand och att är rädd för sitt eget liv. Han vill inte namnge sina uppdragsgivare.

– Då ”klipper de mig”. Det handlar om yrkeskriminella, grovt kriminella, säger han.

Rättegången mot männen inleddes på torsdagen.